Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Rakúsko varuje Gazprom, že príde o zásobník Haidach, ak ho nenaplní

Na archívnej snímke sídlo Gazpromu v Moskve Foto: TASR/AP

Haidach je jedným z najväčších podzemných európskych zásobníkov plynu a je dôležitý pre zabezpečenie plynu pre Rakúsko aj Nemecko.

Viedeň 13. mája (TASR) - Rakúska vláda pohrozila, že prijme opatrenia, ak ruský koncern Gazprom nebude plniť zásobník Haidach v blízkosti bavorských hraníc. V takom prípade umožní iným firmám, aby ho naplnili, uviedlo rakúske ministerstvo životného prostredia a energetiky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Zásobník Haidach je tiež dôležitý na zabezpečenie plynu pre Nemecko. Zabezpečenie naplnenia zásobníkov plynu sa dostalo do centra pozornosti pre vojnu na Ukrajine a obavy z nedostatku energií, keď sa európske krajiny na čele s Nemeckom snažia znížiť svoju závislosť od dodávok z Ruska.

"Teraz pripravujeme legislatívny rámec," uviedol rakúsky kancelár Karl Nehammer k pripravovaným opatreniam, ktoré majú zabezpečiť naplnenie zásobníka Haidach. Dodal, že buď ho Gazprom bude využívať, alebo o neho príde. V takom prípade bude sprístupnený iným firmám.

Haidach je jedným z najväčších podzemných európskych zásobníkov plynu a je dôležitý pre zabezpečenie plynu pre Rakúsko aj Nemecko. Zásobník patrí koncernu Gazprom a používajú ho jeho dcérske firmy. Na to, aby ho mohli použiť iní dodávatelia, je potrebná zmena zákona.