Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Rakúsko vypláca podporu pre podnikateľov v priemere za 2 týždne

Ľudia s ochrannými rúškami čakajú v rade na prvé hromadné testovanie na nový druh koronavírusu vo Viedni v piatok 4. decembra 2020. Absolvujú ho učitelia i zamestnanci materských škôl. Foto: TASR/AP

Vyplácanie decembrových žiadostí je komplikovanejšie, pretože agentúra musí objasniť oveľa viac podrobností.

Viedeň 21. januára (TASR) - Vyplácanie náhrady tržieb a ďalšej podpory v dôsledku koronakrízy v Rakúsku je síce rýchle, no mnohí podnikatelia stále čakajú a prejavujú svoju netrpezlivosť. Situáciu komplikuje množstvo rôznych druhov podpory a kritická situácia mnohých podnikateľov. Za spracovanie žiadostí a vyplatenie pomoci zodpovedá nová rakúska štátna agentúra COFAG založená výhradne na finančnú pomoc v dôsledku koronakrízy.

COFAG schválil 87.314 žiadostí o podporu pre decembrový výpadok tržieb, 7914 ešte spracúva. "To znamená, že 92 % firiem už peniaze dostalo alebo čoskoro dostane. Ostatných žiadateľov informujeme, že potrebujeme ďalšie údaje," povedal pre agentúru APA jeden z dvoch riaditeľov agentúry Marc Schimpel.

Celkovo COFAG registruje 95.228 žiadostí o podporu pre decembrový výpadok tržieb, úhradu získalo 36.314 firiem. V priemere získali podnikatelia 15.975 eur a štát tak vyplatil celkovo 585 miliónov eur. Schvaľovanie trvá v priemere 14 pracovných dní.

Vyplácanie decembrových žiadostí je komplikovanejšie, pretože agentúra musí objasniť oveľa viac podrobností. Decembrová podpora totiž stavia na výške novembrovej úhrady a zároveň agentúra musí zistiť, či podnikateľ za rovnaké obdobie požiadal aj o príplatok na fixné náklady. "Komplexnosť decembrovej podpory je oveľa vyššia než v novembri," vysvetlil druhý riaditeľ agentúry Bernhard Perner.

O pomoc pre november požiadalo 115.498 podnikateľov. Tento vyšší počet podľa Pernera súvisí s určitým uvoľnením lockdownu pred Vianocami, napríklad s otvorením lanoviek. COFAG schválil 106.625 žiadostí (92 %) a vyplatených bolo v priemere 18.948 eur, čiže celkovo takmer 1,87 miliardy eur. Schvaľovanie novembrových žiadostí trvalo v priemere osem pracovných dní a možnosť požiadať o úhradu výpadku novembrových tržieb sa skončila v stredu 20. januára.

COFAG spracúva aj ďalšie druhy pomoci. Agentúra registruje 59.991 žiadostí o príplatok na fixné náklady, z čoho bolo schválených 54.829 žiadostí a úhradu dostalo 54.818 žiadateľov. Schválených tak bolo 91 % žiadostí a schvaľovací proces trval v priemere 16 pracovných dní. Podnikatelia získali v priemere 9691 eur, čo celkovo stálo štát 531 miliónov eur.

COFAG eviduje 25.730 žiadostí o štátne garancie, schválených bolo 24.709, čo zodpovedá kvóte 96 %. Schvaľovací proces trval v priemere tri pracovné dni. Žiadatelia získali garancie v priemernej hodnote 189.880 eur, celková výška záruk tak dosiahla 4,69 miliardy eur.