Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Napriek nedostatku snehu boli dovolenky v Rakúsku žiadané

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Počet prenocovaní v hoteloch, penziónoch a dovolenkových bytoch podľa predbežných údajov štatistického úradu Statistik Austria medziročne vzrástol o 6,6 % na 62,6 milióna.

Viedeň 30. apríla (TASR) - Napriek občasnému nedostatku snehu boli dovolenky v Rakúsku počas tohtoročnej zimy žiadané. Od novembra do marca sem prišlo 16,2 milióna turistov, čo je medziročne o 6,2 % viac. Informovala o tom agentúra APA.

Počet prenocovaní v hoteloch, penziónoch a dovolenkových bytoch podľa predbežných údajov štatistického úradu Statistik Austria medziročne vzrástol o 6,6 % na 62,6 milióna. Počet prenocovaní ovplyvnil najmä dodatočný deň vo februári a skorší termín Veľkej noci.

Ubytovacie zariadenia využívali predovšetkým zahraniční turisti, ktorých počet prenocovaní sa medziročne zvýšil o 7,6 % na 49,1 milióna. V prípade Rakúšanov prenocovania stúpli o 2,9 % na 13,5 milióna.

Najväčšou podporou domáceho turistického ruchu boli nemeckí návštevníci. Počet ich prenocovaní medziročne vzrástol o 8,9 % na 24,7 milióna. S veľkým odstupom nasledovali Holanďania s nárastom o 6 % na 5,7 milióna, Švajčiari (o 9,2 % na 2,1 milióna), Briti (o 9,4 % na 2,1 milióna) a Česi (o 10,4 % na 1,5 milióna).

Mimoriadny medziročný nárast o 13 % zaznamenali prenocovania v dovolenkových bytoch. Stúpol aj záujem Rakúšanov o tento typ ubytovania, v ich prípade išlo o zvýšenie takmer o štvrtinu. Prenocovania v štvor- a päťhviezdičkových hoteloch stúpli celkovo o 6,2 %, k čomu prispeli predovšetkým cudzinci (plus 8,1 %).