Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Rakúsky exkancelár Schüssel odchádza z predstavenstva gigantu Lukoil

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Schüssel je tak najnovším západným politikom, ktorý sa dištancuje od ruského štátu po tom, čo Moskva napadla Ukrajinu.

Viedeň 4. marca (TASR) - Bývalý rakúsky kancelár Wolfgang Schüssel odstupuje z predstavenstva ruského energetického gigantu Lukoil. TASR tieto informácie získala v piatok z agentúry Reuters.

Schüssel je tak najnovším západným politikom, ktorý sa dištancuje od ruského štátu po tom, čo Moskva napadla Ukrajinu, píše Reuters.

Exkancelár v piatok vo vyhlásení pre rakúsku tlačovú agentúru APA uviedol, že posledné dni svojho dvojročného pôsobenia v predstavenstve ruskej spoločnosti strávil presadzovaním prijatia rezolúcie kritizujúcej inváziu, ktorá je preňho už prekročením červenej čiary.

"Pre mňa, človeka, ktorý vždy obhajoval konštruktívne vzťahy medzi Európskou úniou a Ruskom, je vojnový útok na Ukrajinu, brutálne útoky na civilné obyvateľstvo a jeho bombardovanie, už prekročením červenej čiary," napísal podľa Reutersu Schüssel. Rakúskym spolkovým kancelárom bol v rokoch 2000-2007.

Ruský ropný gigant Lukoil vo štvrtok 3. marca vyzval na okamžité zastavenie bojov na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej ide o jednu z prvých veľkých ruských firiem, ktorá sa vyslovila proti invázii Moskvy.

Predstavenstvo spoločnosti "vyjadrilo znepokojenie nad prebiehajúcimi tragickými udalosťami na Ukrajine a úprimnú sústrasť všetkým, ktorých táto tragédia zasiahla", uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

"Sme za okamžité zastavenie ozbrojeného konfliktu a plne podporujeme jeho vyriešenie prostredníctvom diplomatických prostriedkov," uvádza sa ďalej v texte.

Lukoil vo vyhlásení uviedol, že bude pokračovať vo svojom úsilí "poskytovať spoľahlivé dodávky energie spotrebiteľom na celom svete" a že "je odhodlaný posilniť mier, medzinárodné vzťahy a humanitárne väzby".