Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rakúsky HDP vlani poklesol menej, než sa pôvodne očakávalo

Foto: TASR/AP

Pokles celoročného HDP o 6,6 % je podľa generálneho riaditeľa Statistik Austria Tobiasa Thomasa najväčší od roka 1945.

Viedeň 5. marca (TASR) - Rakúske hospodárstvo vlani prepadlo menej, než sa pôvodne očakávalo. Podľa predbežných kalkulácií štatistického úradu Statistik Austria hrubý domáci produkt (HDP) reálne klesol o 6,6 %, Inštitút pre hospodársky výskum (Wifo) začiatkom februára očakával prepad o 7,4 %.

Pokles celoročného HDP o 6,6 % je podľa generálneho riaditeľa Statistik Austria Tobiasa Thomasa najväčší od roka 1945. HDP kleslo o 2,8 % - výraznejšie než v roku 2009, keď svet zasiahla ekonomická a finančná kríza.

To, že rakúske hospodárstvo bolo v európskom porovnaní zasiahnuté veľmi tvrdo, vyplýva z výrazného prepadu HDP v oblastiach ubytovania a gastronómie. "Ich podiel na rakúskej pridanej hodnote je trikrát vyšší než napríklad v Nemecku," cituje Thomasa agentúra APA. Tento segment vlani reálne prepadol o 35,2 %, nasledovali kultúra, zábava a osobné služby s mínusom 19,6 %.

Aj v poslednom kvartáli minulého roka bolo zníženie o 5,7 % menšie, než sa očakávalo. HDP očistený o sezónne vplyvy a počet pracovných dní medzikvartálne reálne klesol o 2,7 %. Najvýraznejší medzištvrťročný prepad o 10,7 % vlani nastal v 2. kvartáli, v nasledujúcom štvrťroku už vzrástol HDP o 11,8 %. V medziročnom porovnaní taktiež došlo k najväčšiemu poklesu v 2. kvartáli počas prvého lockdownu, a to o 13,5 %.