Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Rakúsky protimonopolný úrad zverejní správu o vývoji cien potravín

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Úrad v pondelok oznámil, že v rámci najväčšieho vyšetrovania, aké kedy viedol, oslovil približne 2200 spoločností.

Viedeň 28. augusta (TASR) - Rakúsky úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (BWB) zverejní v októbri záverečnú správu o vývoji cien potravín, ktorými sa systematicky zaoberá od jesene minulého roka. Úrad v pondelok oznámil, že v rámci najväčšieho vyšetrovania, aké kedy viedol, oslovil približne 2200 spoločností. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Úrad môže na základe výsledkov svojej práce vydať odporúčania, nemá však právomoc nariadiť okamžité opatrenia. Šéfka úradu Natalie Harsdorf-Borschová sa prihovorila za posilnenie kompetencií, pričom Rakúsko by sa podľa nej mohlo inšpirovať Nemeckom. Protimonopolné orgány v susednej krajine môžu podnikom nariadiť zvýšenie transparentnosti, a pokiaľ je to potrebné v záujme zníženie koncentrácie na trhu, môžu ich aj dotlačiť k predaju určitých aktív, uviedla Harsdorf-Borschová.

Rakúske ministerstvo hospodárstva už v máji oznámilo, že pripravuje sprísnenie zákona o hospodárskej súťaži. Podľa ministra Martina Kochera rokovania ešte nie sú ukončené, výsledky však majú byť predstavené v najbližších týždňoch.

Od októbra 2022 BWB oslovil 700 maloobchodných spoločností a 1500 dodávateľov z potravinárskeho priemyslu. Kontrola sa zamerala na ceny a transparentnosť pri ich tvorbe, ďalej na sortiment, trhové podiely, náklady alebo prekážky pri vstupe na trh. Predmetom kontroly bolo 34 skupín výrobkov vrátane mlieka, cestovín, chleba a pečiva a čerstvého mäsa.