Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Ekonomika

Rakúsky rozpočtový schodok bol vlani nižší ako vládny plán

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Zároveň sa najmä vďaka hospodárskej situácii dosiahlo výrazné zlepšenie príjmov oproti odhadom, a to o 6,2 miliardy eur na 90,6 miliardy eur.

Viedeň 12. apríla (TASR) - Rakúsko v roku 2022 zvýšilo výdavky štátneho rozpočtu oproti plánu o 3,9 miliardy eur na 111,3 miliardy eur. K rastu podľa ministerstva financií prispeli najmä dodatočné výdavky súvisiace s pandémiou koronavírusu a energetická kríza vyvolaná vojnou na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Dodatočné výdavky súvisiace s dôsledkami pandémie boli podľa predbežných údajov vo výške 3,4 miliardy eur, energetická a inflačná kríza si vyžiadali navyše približne 2,2 miliardy eur, uviedlo ministerstvo. K ďalším dodatočným platbám vo výške 1,7 miliardy eur viedol silný nárast nákladov na refinancovanie verejného dlhu v dôsledku vývoja úrokových sadzieb.

Zároveň sa najmä vďaka hospodárskej situácii dosiahlo výrazné zlepšenie príjmov oproti odhadom, a to o 6,2 miliardy eur na 90,6 miliardy eur. Rozpočtový deficit spolkovej vlády tak predstavoval 20,8 miliardy eur a nie 23,1 miliardy eur, ako predpokladal vládny rozpočtový plán. V porovnaní s rokom 2021 sa však schodok zvýšil, a to o 2,8 miliardy eur.