Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rakúsky výrobca sladkostí Manner vlani prišiel o veľkú časť ziskov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ceny kakaa a lieskových orechov vlani výrazne stúpli, podiel nákladov na nákup surovín na bilancii Manneru vlani vzrástol z 29 % na viac než 33 %.

Viedeň 30. apríla (TASR) - Rakúsky výrobca sladkostí Manner vlani zaznamenal výrazný prepad ziskov a tržieb a ako dôvod uvádza dôsledky pandémie nového koronavírusu. Zisk vlani medziročne klesol z 5,24 milióna eur na 1,91 milióna eur, zisk pred zdanením zo 7,1 na 2,6 milióna eur a tržby sa znížili o 2,2 % na 217 milióna eur.

Manner plánuje v tomto roku prejsť na koncept Fairtrade (spravodlivý obchod). Tento projekt vznikol pre zlé podmienky pestovateľov rôznych plodín v rozvojových krajinách a výkupná cena ich surovín, napríklad kávy, banánov či bavlny, je nastavená na určitú úroveň a nepodlieha výkyvom trhu.

"Prechod má byť zavŕšený do konca tohto roka," cituje zo správy spoločnosti agentúra APA. Ceny kakaa a lieskových orechov vlani výrazne stúpli, podiel nákladov na nákup surovín na bilancii Manneru vlani vzrástol z 29 % na viac než 33 %. Podiel exportu stúpol z 58 % na 62,5 %, čo predstavuje najvyššiu úroveň v histórii firmy.