Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Raši: Na ministerstve Remišovej funguje rodinkárstvo a klientelizmus

Na snímke poslanec NR SR Richard Raši (nezaradený) počas 78. schôdze NR SR 6. decembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Platíme človeka na MIRRI, nie lacno, ktorý potom robí ešte pre firmu, ktorá cez Slovensko IT vyťahuje peniaze na jeho hodinovú mzdu 420 eur, uviedol Raši.

Bratislava 8. marca (TASR) - Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) nevie čerpať eurofondy, ale dokáže rozhadzovať peniaze štátu "vidlami". "Ale nie na to, čo Slovensko potrebuje, ale klientelisticky firmám rodinných príslušníkov svojich zamestnancov," vyhlásil v stredu na tlačovej konferencii podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richard Raši.

Poukázal pritom na podľa neho ukážkový príklad klientelizmu a rodinkárstva na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Ide o projekt manažmentu údajov vo verejnej správe, v ktorom ide o čistenie dát, ktoré má štát k dispozícii, aby sa roztriedili, aktualizovali a dali vhodne používať.

Štúdiu uskutočniteľnosti pripravovali podľa Rašiho zamestnanci ministerstva Pavol Rybár a Jozef Stanko. Verejné obstarávanie v hodnote 2,6 milióna eur vyhrala spoločnosť ISDD plus, s. r. o., pričom jedným z jej hlavných subdodávateľov je ITACON, s. r. o. Za túto firmu ako experti vystupujú práve spomínaní Pavol Rybár a Jozef Stanko, upozornil podpredseda Hlasu-SD.

"Najprv ľudia s konzultačnou firmou pripravia podklady za MIRRI, štúdiu uskutočniteľnosti, prebehne verejné obstarávanie a vyhrá to firma, ktorej subdodávku robí firma, kde obidvaja vystupujú ako experti. A na dôvažok vlastníkom firmy je matka jedného z nich," zhrnul Raši.

Firma ITACON má podľa neho okrem toho aj zmluvu na analytické služby za 80.000 eur so štátnou spoločnosťou Slovensko IT, ktorá patrí pod ministerstvo informatizácie. "Platíme človeka na MIRRI, nie lacno, ktorý potom robí ešte pre firmu, ktorá cez Slovensko IT vyťahuje peniaze na jeho hodinovú mzdu 420 eur," uzavrel Raši.

"Tlačové konferencie pána Rašiho sú vždy len o dvoch veciach - o klamstvách alebo nekompetentných vyjadreniach k témam, ktorým vôbec nerozumie. Navyše, strana Petra Pellegriniho dnešnou tlačovou konferenciou prekonala latku v babráctve a neschopnosti, keď Raši žaloval sám na seba a na štúdiu uskutočniteľnosti, ktorá vznikla práve pod jeho vedením," uviedlo v reakcii MIRRI.

Ide totiž podľa rezortu o starší projekt z éry, keď Raši riadil informatizáciu na Úrade podpredsedu vlády. Príslušná štúdia uskutočniteľnosti sa realizovala v roku 2019. "To sa zrejme ešte nestalo, aby sa opozičný politik postavil na tlačovku a kritizoval niečo, čo sám urobil. Ďakujeme pán Raši, Vaše konanie preveríme, a keď bude treba, vyvodíme pre Vás dôsledky," dodalo ministerstvo.