Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity súkromného sektora v USA sa v novembri zrýchlil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Novembrová hodnota kombinovaného PMI je najvyššia od júla a vzdialila sa viac aj od zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v danom odvetví od jej rastu.

Washington 22. novembra (TASR) - Rast aktivity súkromného sektora v USA sa v novembri zrýchlil a dosiahol štvormesačné maximum. Prispelo k tomu oživenie vo výrobnom sektore aj v sektore služieb. Ale celkové tempo amerického súkromného sektora stále zostáva pomerne mierne. Vyplýva to z predbežného odhadu spoločnosti IHS Markit.

Podľa prieskumu IHS Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v USA (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v novembri vzrástol na 51,9 bodu z 50,9 bodu v októbri.

Novembrová hodnota kombinovaného PMI je najvyššia od júla a vzdialila sa viac aj od zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v danom odvetví od jej rastu.

Prieskum ďalej ukázal, že PMI amerického sektora služieb, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem od veľkých bánk po opravovne, sa v novembri zvýšil na 51,6 z 50,6 bodu mesiac pred tým a dosiahol tiež najvyššiu úroveň od júla. Ale jeho hodnota sa udržala výrazne pod úrovňou, ktorú zaznamenal na začiatku roka.

Aj PMI amerického výrobného sektora tento mesiac stúpol, a to na 52,2 z októbrových 51,3 bodu a je najvyšší od apríla.

Podľa Chrisa Williamsona, hlavného ekonóma IHS Markit, nárast kombinovaného PMI pri rýchlom odhade je ďalším z dôkazov, že americká ekonomika má to najslabšie obdobie v tomto roku už za sebou. Produkcia celého súkromného sektora aj oboch kľúčových odvetví - výroby a služieb v novembri rástla najrýchlejšie od júla (v prípade výroby od apríla). No aj napriek zlepšeniu súkromný sektor stále nedosahuje "plný výkon" a náladu v ňom, ako aj jeho vyhliadky podkopávajú obchodné spory.

Williamson na základe najnovšieho prieskumu odhaduje, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v tomto štvrťroku zvýši o 1,5 %.