Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity v americkom sektore služieb sa nečakane spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa údajov ISM index nákupných manažérov (PMI) z amerického sektora v apríli mierne klesol na 62,7 bodu z marcového historického maxima 63,7 bodu.

Washington 5. mája (TASR) - Tempo rastu aktivity v dominantnom sektore služieb v USA sa v apríli nečakane spomalilo. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Inštitútu pre riadenie zásob (ISM), ktorý začiatkom týždňa informoval o podobne prekvapujúcom spomalení aj výrobného sektora.

Podľa údajov ISM index nákupných manažérov (PMI) z amerického sektora v apríli mierne klesol na 62,7 bodu z marcového historického maxima 63,7 bodu.

Hodnota indexu sa však udržala vysoko nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity daného sektora od jej poklesu. Na druhej strane, ekonómovia očakávali, že index v apríli stúpne na 64,3 bodu.

V apríli síce došlo k spomaleniu v sektore služieb, tempo jeho rastu je však stále vysoké,“ uviedol Anthony Nieves, predseda komisie pre prieskumy v sektore služieb v rámci ISM.

Podľa neho tento výsledok odráža obmedzenie výrobných kapacít, nedostatok materiálu, počasie aj ťažkosti v logistike a v ľudských zdrojoch.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Prieskum tiež odhalil, že čiastkový index aktivity v podnikoch sa v apríli znížil na 62,7 z marcových 69,4 bodu. A kleslo aj tempo rastu nových objednávok, pričom príslušný index nových objednávok sa znížil na 63,2 zo 67,2 bodu.

Na druhej strane čiastkový index zamestnanosti v apríli vzrástol na 58,8 z 57,2 bodu v marci a dosiahol najvyššiu úroveň od septembra 2018.

Aj cenový index stúpol, na 76,8 bodu v apríli zo 74 bodov, čo poukazuje na najrýchlejšie tempo rastu cien od júla 2008.

ISM v pondelok (3.5.) v separátnej správe informoval, že aj rast výrobného sektora sa v apríli spomalil, keďže jeho PMI klesol na 60,7 bodu z marcového viac ako 37-ročného maxima 64,7 bodu.