Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity v britskom stavebnom sektore sa koncom roka spomalil

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nepriaznivo sa vyvíjala najmä oblasť inžinierskych stavieb. Tá po deviatich mesiacoch stabilného rastu zaznamenala v poslednom mesiaci roka mierny pokles.

Londýn 7. januára (TASR) - Aktivita v britskom stavebnom sektore pokračovala v závere minulého roka v raste, jeho tempo však bolo v rámci posledného štvrťroka najslabšie. Uviedla to v piatok spoločnosť IHS Markit. Pod spomalenie rastu sa veľkou mierou podpísal sektor inžinierskych stavieb, ktorý po mesiacoch rastu zaznamenal pokles.

Index nákupných manažérov IHS Markit a logistického inštitútu CIPS pre britský stavebný sektor dosiahol v decembri 54,3 bodu oproti novembrovej hodnote 55,5 bodu. To znamená spomalenie rastu, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Decembrová hodnota indexu je najslabšia za tri mesiace, na druhej strane, prekonala očakávania trhov. Tie počítali s ešte výraznejším spomalením rastu aktivity v sektore a indexom na úrovni 54 bodov.

Nepriaznivo sa vyvíjala najmä oblasť inžinierskych stavieb. Tá po deviatich mesiacoch stabilného rastu zaznamenala v poslednom mesiaci roka mierny pokles.

Zhoršila sa aj situácia v oblasti komerčných stavieb, ktorá zahrnuje obchody, sklady a kancelárske priestory. Tento segment síce pokračoval v raste, avšak najslabším tempom od septembra.

Výraznejšiemu spomaleniu aktivity v britskom stavebníctve zabránil segment bytovej výstavby. Ten ako jediný zaznamenal v decembri zrýchlenie tempa rastu.