Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity v ruskom výrobnom sektore sa v júni mierne zrýchlil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vzhľadom na rast domácich objednávok ruskí výrobcovia tovarov v júni zvýšili počet zamestnancov, čím ukončili štvormesačný pokles.

Moskva 1. júla (TASR) - Rast aktivity v ruskom výrobnom sektore sa v júni mierne zrýchlil. Nové objednávky sa zvýšili, prvýkrát za päť mesiacov, vďaka domácemu dopytu. TASR o tom informuje na základe prieskumu spoločnosti S&P Global.

Podľa najnovších výsledkov index nákupných manažérov (PMI) z ruského výrobného sektora v júni mierne stúpol na 50,9 bodu z 50,8 bodu v máji. Hodnota indexu vyššia ako 50 bodov signalizuje rast v danom sektore.

Prieskum tiež odhalil, že nové objednávky v júni prvýkrát za päť mesiacov vzrástli v súvislosti s vyšším domácim dopytom a novými projektami. Celkovo však bolo tempo ich rastu marginálne. Zároveň však v júni pokračoval pokles nových exportných objednávok v dôsledku sankcií Západu a pozastaveniu kontraktov so zákazníkmi v Európe.

Produkcia v ruskom výrobnom sektore v júni opäť klesla, keďže výrobcovia tovarov čelia problémom s nedostatkom surovín a komponentov a vyšším vstupným nákladom na dovážané materiály. Rast cien vstupných materiálov sa však zmiernil po dosiahnutí rekordného tempa v máji.

Vzhľadom na rast domácich objednávok ruskí výrobcovia tovarov v júni zvýšili počet zamestnancov, čím ukončili štvormesačný pokles.

Čo sa týka budúceho vývoja, očakávania výrobcov ostali v júni optimistické. Miera ich dôvery stúpla na štvormesačné maximum v nádeji na väčší dopyt domácich klientov a stabilizáciu ekonomických podmienok.