Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity v súkromnom sektore v USA sa v septembri mierne spomalil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prieskum odhalil tiež, že septembrový PMI sektora služieb sa znížil na 54,6 z augustových 55 bodov, zatiaľ čo PMI výrobného sektora vzrástol na 53,5 z 53,1 bodu.

Washington 23. septembra (TASR) - Rast aktivity v súkromnom sektore v USA sa v septembri mierne spomalil, ale udržal si solídne tempo. Ukázal to v stredu najnovší prieskum spoločnosti IHS Markit.

Podľa predbežného odhadu sa kombinovaný index nákupných manažérov zo súkromného sektora v USA v septembri 2020 mierne znížil na 54,4 bodu z 54,6 bodu v auguste. Hodnota indexu sa však udržala nad hranicou 50 bodov, čo signalizuje rast v danom odvetví a zostala aj blízko augustového 1,5-ročného maxima.

Prieskum odhalil tiež, že septembrový PMI sektora služieb sa znížil na 54,6 z augustových 55 bodov, zatiaľ čo PMI výrobného sektora vzrástol na 53,5 z 53,1 bodu.

Nové objednávky sa pritom v septembri zvýšili najviac od februára 2019 a aj zamestnanosť naďalej rástla. Dôvera podnikateľov však klesla na štvormesačné minimum. Dôvodom bola neistota pred novembrovými prezidentskými voľbami a pretrvávajúca pandémia nového koronavírusu.

Podľa Chrisa Williamsona, hlavného ekonóma IHS Markit, predbežné údaje naznačujú solídny záver 3. štvrťroka. Americká ekonomika tak po páde v 2. kvartáli v období júl-september pravdepodobne solídne rástla. Otázkou však je, či si udrží svoj výkon aj vo 4. štvrťroku, keďže ochorenie COVID-19 zostáva jej hlavným problémom a opatrenia na dištancovanie naďalej tlmia celkové tempo rastu, najmä v službách zameraných na spotrebiteľov. Rovnako sa zvýšila intenzita neistoty, čo sa týka prezidentských volieb. Firmy teraz čakajú na jasnejší obraz budúcnosti, a to ako v otázke ďalšieho postupu pandémie, tak výsledkov volieb.