Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity v súkromnom sektore v USA sa v novembri spomalil

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa priemysel aj služby, klesol na 56,5 bodu z 57,6 bodu v októbri, uviedla spoločnosť IHS Markit vo svojom predbežnom odhade.

Washington 23. novembra (TASR) - Rast podnikateľskej aktivity v súkromnom sektore v USA sa v polovici novembra mierne spomalil. Nedostatok pracovnej sily a oneskorenia dodávok surovín totiž naďalej tlačia na nárast cien.

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa priemysel aj služby, klesol na 56,5 bodu z 57,6 bodu v októbri, uviedla spoločnosť IHS Markit vo svojom predbežnom odhade. Index zostáva nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie, rovnako ako nad dlhodobým priemerom spred pandémie a signalizuje opätovné zrýchlenie ekonomiky po krátkom ochladení počas leta.

Dôvodom zníženia zloženého indexu bolo spomalenie v sektore služieb, keď príslušný PMI klesol na 57 bodov z 58,7 bodu, pričom ekonómovia počítali s jeho nárastom na 59 bodov. PMI pre výrobný sektor stúpol na 59,1 bodu z 58,4 bodu.