Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity vo francúzskom súkromnom sektore sa v máji spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Index nákupných manažérov pre výrobný sektor dosiahol v máji 46,1 bodu oproti aprílovej hodnote 45,6 bodu a mierne prekonal očakávania trhov.

Paríž 23. mája (TASR) - Aktivita vo francúzskom súkromnom sektore spomalila v máji tempo rastu, a to na najnižšiu úroveň za posledné štyri mesiace. Dôvodom je pokračujúci pokles aktivity vo výrobnom sektore a zároveň slabšie tempo rastu v sektore služieb. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila rýchly odhad spoločnosti S&P Global.

Kompozitný index nákupných manažérov zahrnujúci výrobný sektor aj sektor služieb dosiahol v máji 51,4 bodu oproti 52,4 bodu za apríl, čo znamená spomalenie rastu, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. To je najnižšia hodnota indexu od januára tohto roka, navyše, rýchly odhad S&P Global zaostal aj za očakávaniami trhov. Tie počítali s poklesom indexu iba na 52 bodov.

Aktivita vo francúzskom výrobnom sektore naďalej klesá, tempo poklesu sa však zmiernilo. Naopak, v prípade služieb pokračovala aktivita v raste, avšak slabším tempom.

Index nákupných manažérov pre výrobný sektor dosiahol v máji 46,1 bodu oproti aprílovej hodnote 45,6 bodu a mierne prekonal očakávania trhov. Tie počítali s rastom indexu na 46 bodov. Index v oblasti služieb dosiahol 52,8 bodu, zatiaľ čo v apríli predstavoval 54,6 bodu. Analytici očakávali pokles iba na 54 bodov.

"Aktivita v sektore služieb vzrástla štvrtý mesiac v rade a ťahá tak ekonomiku Francúzska. Napriek týmto povzbudzujúcim správam sa však objavili aj negatívne informácie, ktoré celkový obraz zhoršujú," povedal ekonóm Hamburg Commercial Bank (HCOB) Norman Liebke.

K nepriaznivým správam patrí najmä fakt, že nové objednávky zaznamenali pokles, prvý za ostatné tri mesiace. Sektor služieb, ktorý sa na ekonomickej aktivite druhej najväčšej ekonomiky eurozóny podieľa 80 %, bude však podľa Liebkeho v 2. kvartáli hnacím motorom hospodárstva.