Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity vo výrobnom sektore v USA sa v júli nečakane spomalil

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Dôvodom sú problémy v dodávateľských reťazcoch.

Washington 2. augusta (TASR) - Rast aktivity vo výrobnom sektore v USA sa v júli nečakane spomalil a jeho tempo kleslo na najnižšiu úroveň od januára. Dôvodom sú problémy v dodávateľských reťazcoch. Ukázal to v utorok prieskum Inštitútu pre riadenie zásob (ISM).

Konkrétne, index nákupných manažérov z amerického výrobného sektora klesol v júli na 59,5 bodu, čo je jeho najnižšia hodnota od januára, zo 60,6 bodu v júni. Ekonómovia pritom odhadovali, že index mierne stúpne na 60,9 bodu.

Hodnota indexu väčšia ako 50 bodov signalizuje rast výroby, ktorá sa podieľa zhruba 12 % na výkone americkej ekonomiky.

Júl bol v poradí už 14. mesiac po sebe, keď aktivita vo výrobe rástla po poklese v apríli 2020, keď toto odvetvie zasiahli opatrenia na zastavenie pandémie nového koronavírusu.

Júlový prieskum však odhalil tiež spomalenie nových objednávok a produkcie. Firmy v USA v ostatných mesiacoch zápasia s problémami v dodávateľskom reťazci, najmä s nedostatkom čipov a ďalších potrebných komponentov.

Podľa prieskumu čiastkový index nových objednávok sa v júli znížil už druhý mesiac po sebe, a to na 64,9 zo 66 bodov v júni. Zásoby v továrňach pritom zostávajú nízke a podnikové sklady sú takmer prázdne. Výroba v továrňach sa minulý mesiac spomalila, čo viedlo k zvýšeniu počtu nevybavených objednávok.

Čiastkový index zamestnanosti však v júli stúpol o tri percentuálne body a vstupné ceny klesli o 6,4 bodu.

"Všetky segmenty vo výrobe čelia takmer rekordným dodacím lehotám a nedostatku dôležitých základných materiálov, rastúcim cenám komodít a ťažkostiam pri preprave výrobkov,“ skonštatoval šéf prieskumov v ISM Timothy Fiore.

Nedostatok zamestnancov a problémy s dodávkami tak zostávajú hlavnými prekážkami na ceste k ďalšiemu zvýšeniu výroby, dodal Fiore.