Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: Rast britského sektora služieb sa v júli spomalil

Guvernér Bank of England (BoE) Mark Carney. Foto: TASR/AP

Firmy očakávajú, že referendum o vystúpení Británie z EÚ bude mať negatívny vplyv na kapitálové výdavky, nábor zamestnancov aj ich tržby v nasledujúcom roku.

Londýn 10. augusta (TASR) - Tempo rastu britského sektora služieb aj spotrebiteľských výdavkov sa v júli spomalilo. Čiastočne k tomu prispelo júnové referendum, v ktorom Briti rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie (EÚ). Vyplýva to z prieskumu, ktorý dnes zverejnila centrálna banka Bank of England (BoE). Informovala o tom agentúra Reuters.

BoE zverejnila niektoré výsledky už minulý týždeň vo svojej inflačnej správe. Firmy podľa tohto prieskumu očakávajú, že referendum bude mať negatívny vplyv na kapitálové výdavky, nábor zamestnancov aj ich tržby v nasledujúcom roku.

Rast sektora služieb sa už spomaľuje, čo sa čiastočne odrazí aj na oslabení investícií do komerčných nehnuteľností a tiež na poklese firemných transakcií, uvádza sa v správe BoE.

Aj tempo rastu spotrebiteľských výdavkov sa v júli spomalilo, hoci podľa BoE čiastočne k tomu prispelo aj nezvyčajne vlhké počasie.

Správa BoE sa opiera o výsledky prieskumu, ktorý sa uskutočnil v období od konca júna do konca júla.