Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Rast britského súkromného sektora sa spomalil viac, než sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

PMI pre sektor služieb v septembri klesol na 54,6 bodu z 55 bodov v auguste a dostal sa najnižšie od februára, keď bol v Británii stále lockdown.

Londýn 23. septembra (TASR) - Zotavovanie britskej ekonomiky stráca dynamiku. Rast súkromného sektora sa tento mesiac spomalil viac, než sa čakalo. Firmy totiž zápasia s rastúcimi nákladmi.

Zložený index nákupných manažérov (PMI) v septembri klesol štvrtý mesiac po sebe a dostal sa najnižšie od februára. PMI padol na 54,1 bodu z 54,8 bodu v auguste, uviedli spoločnosť IHS Markit a britské logistické združenie CIPS vo svojom predbežnom odhade. Ekonómovia počítali s 54,5 bodu.

"Septembrové údaje o PMI zvýšia obavy, že ekonomika Spojeného kráľovstva smeruje do obdobia stagflácie," uviedol hlavný ekonóm IHS Markit Chris Williamson. Dodal, že údaje jasne signalizujú ochladzovanie dopytu od vrcholu v 2. kvartáli, pričom podnikateľskú aktivitu čoraz viac brzdí nedostatok materiálov a pracovnej sily, a to predovšetkým vo výrobnom sektore.

PMI pre sektor služieb v septembri klesol na 54,6 bodu z 55 bodov v auguste a dostal sa najnižšie od februára, keď bol v Británii stále lockdown. PMI pre výrobný sektor padol na 56,3 bodu zo 60,3 bodu, čo je takisto najmenej od februára.