Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rast britského súkromného sektora sa v apríli spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spomalenie rastu zaznamenali ako výrobný sektor, tak aj sektor služieb, pričom v druhom prípade bolo spomalenie podstatne výraznejšie.

Londýn 22. apríla (TASR) - Aktivita v britskom súkromnom sektore pokračovala tento mesiac v raste, tempo rastu sa však spomalilo na trojmesačné minimum. Pod aprílový vývoj súkromného sektora sa podpísali najmä nové objednávky, ktorých rast bol najslabší od začiatku roka.

Ako informoval server RTTNews, predbežný kompozitný index nákupných manažérov firmy S&P Global a logistického inštitútu CIPS, ktorý zahrnuje aktivitu vo výrobnom sektore aj v sektore služieb, dosiahol v apríli 57,6 bodu oproti 60,9 bodu v marci. Pokles je výraznejší, než očakávali analytici, ktorí počítali s indexom na úrovni 59,7 bodu. Napriek tomu to znamená pokračovanie rastu v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Spomalenie rastu zaznamenali ako výrobný sektor, tak aj sektor služieb, pričom v druhom prípade bolo spomalenie podstatne výraznejšie. Index nákupných manažérov pre výrobný sektor klesol z 55,3 na 55,2 bodu, zatiaľ čo sa očakával rast na 59 bodov. Index v sektore služieb klesol na 58,3 bodu z marcovej hodnoty 62,6 bodu. Aj v tomto prípade očakávali analytici miernejší pokles indexu, keď počítali s indexom na úrovni 60 bodov.