Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Rast ceny plynu nepoháňa iba Kremeľ, ale aj masívne nákupy Nemecka

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Nemecko sa tak usiluje plynom predzásobiť, bez ohľadu na ostatných.

Bratislava 27. júla (TASR) – Cena plynu na burze v posledných dňoch výrazne vzrástla, keď v stredu ráno dosiahla úroveň 224 eur za megawatthodinu. To je najvyššia cena od marca, teda od prvých dní ruskej invázie na Ukrajinu a zavedenia západných sankcií. Aktuálny nárast cien naštartovalo Rusko, keď opäť obmedzilo svoje dodávky plynu do Európy cez plynovod Nord Stream 1 na 20 % jeho kapacity, no za rastom cien nie je iba prístup Kremľa, ale aj masívne nákupy plynu Nemeckom, upozornil hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Rusko odôvodňuje znižovanie dodávok technickými problémami s turbínami na plynovode Nord Stream 1. Pokiaľ by však Rusko chcelo dodávky zvýšiť, ponúka sa podľa Kovandu možnosť posielať plyn alternatívne na prechodné obdobie cez Ukrajinu. Hoci sú problémy s turbínami podľa analytika reálne, Rusku do určitej miery vyhovujú a poskytujú zámienku na udržiavanie nižšieho toku plynu a neistoty v rámci EÚ.

Nemecko sa tak usiluje plynom predzásobiť, bez ohľadu na ostatných. Tento nemecký postoj podľa Kovandu "naštval" niektoré iné krajiny EÚ, pretože Nemci nákupom plynu na vlastné predzásobenie posúvajú jeho cenu ešte vyššie. Nemecko na nákup plynu vyčlenilo 15 miliárd eur.