Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast českého priemyslu sa v júni spomalil menej, ako sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Júnový výkon českého priemyslu podporila predovšetkým priemyselná výroba, aj keď sa jej rast spomalil na 13,1 % z 29,2 %.

Praha 6. augusta (TASR) - Rast priemyselnej produkcie v Českej republike sa v júni spomalil, ale menej ako ekonómovia odhadovali. Brzdil ho najmä nedostatok komponentov v automobilovom priemysle. Informoval o tom v piatok Český štatistický úrad (ČSÚ).

Podľa najnovších údajov ČSÚ sa priemyselná produkcia v susednej krajine v júni 2021 zvýšila medziročne o 11,4 % po náraste o 25,3 % v máji. Ekonómovia však očakávali, že júnové tempo jej rastu klesne viac, na 8,3 %.

Júnový výkon českého priemyslu podporila predovšetkým priemyselná výroba, aj keď sa jej rast spomalil na 13,1 % z 29,2 %. Dôvodom bol najmä nedostatok komponentov v automobilovom priemysle.

ČSÚ ďalej uviedol, že produkcia v banskom a ťažobnom sektore v júni, naopak, ožila a stúpla o 11,5 % po znížení o 0,3 % v máji. Produkcia elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu však ďalej klesala (-5,1 % oproti -2,2 % v máji).

V medzimesačnom porovnaní a na sezónne upravenej báze sa česká priemyselná produkcia v júni zvýšila o 1 % po poklese o 3,6 % v predchádzajúcom mesiaci.