Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast cien a menšia ponuka znížili v Bratislave záujem o byty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Priemerná cena voľných bytov pritom neustále rastie. V sledovanom období dosiahla hodnotu 2424 eur bez dane z pridanej hodnoty za štvorcový meter, čo je najvyššia zaznamenaná cena v pokrízovom období.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Bratislavský trh s bytmi zaznamenal v 3. štvrťroku dva nové pokrízové rekordy, a to v minimálnom počte voľných bytov v ponuke, a zároveň v ich najvyššej priemernej cene. V medziročnom porovnaní sa počas uplynulého kvartálu v hlavnom meste predalo o pätinu menej bytov, vyplýva z analýzy realitnej spoločnosti Lexxus.

"Na základe prvých dát bolo v mesiacoch júl až september zazmluvnených len niečo okolo 681 bytov. Medzikvartálne tak ide o pokles o 18,1 % a medziročne sa počet predaných bytov znížil o 24,3 %," uviedol marketingový špecialista realitnej spoločnosti Michal Moricz. Najväčší záujem bol o byty v druhom bratislavskom okrese, kde sa predalo 179 bytov, najmenej, 76 bytov, sa predalo v treťom okrese.

Počas tretieho kvartálu pokračoval aj pokles počtu voľných bytov v ponuke. Podľa realitnej spoločnosti ide o nové pokrízové minimum. Medzikvartálne sa znížil počet voľných bytov o 5,6 % a v medziročnom porovnaní sa ich ponuka prepadla až o 28,8 %.

"Pokles dopytu je zjavne odrazom čoraz menšej a málo pestrej ponuky nových voľných bytov v Bratislave. Ďalšou príčinou je neustály rast cien, rovnako ako aj nedostatok nehnuteľností s úrovňou dostupných cien a zložitejší prístup k hypotékam," spresnil Peter Ondrovič, risk manažér a odhadca cien nehnuteľností spoločnosti Lexxus.

Priemerná cena voľných bytov pritom neustále rastie. V sledovanom období dosiahla hodnotu 2424 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) za štvorcový meter (m2), čo je najvyššia zaznamenaná cena v pokrízovom období. Medzikvartálne sa zvýšila o 55 eur bez DPH/m2, alebo o 2,3 %. V medziročnom porovnaní ide o nárast až vo výške ôsmich percent. Cena predaných bytov dosiahla úroveň 2217 eur bez DPH/m2. Medzikvartálne sa zvýšila o 37 eur, alebo o 1,7 %. Priemerná cena voľných bytov vzrástla vo všetkých okresoch, najvýraznejšie však v treťom bratislavskom okrese - medzikvartálne až o 4,9 %, najmenej v prvom bratislavskom okrese, a to o 1,2 %.

V Bratislave boli počas tretieho kvartálu v ponuke nové byty v 96 developerských projektoch. Na trh tak v treťom kvartáli pribudlo 511 nových bytov. Až 13 developerských projektov ukončilo svoj predaj z dôvodu vypredania ponuky. Podiel počtu voľných rozostavaných bytov na celkovom objeme voľných bytov na trhu novostavieb vzrástol na úroveň 91,2 % %. V druhom kvartáli tohto roka to bolo 89,7 %.