Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rast cien čínskych výrobcov sa spomalil na 15-mesačné minimum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Napriek tomu bol júnový rast o niečo výraznejší, než sa čakalo. Údaje čínskeho štatistického úradu zverejnila agentúra Reuters.

Peking 9. júla (TASR) - Ceny čínskych producentov pokračovali minulý mesiac v raste, tempo rastu sa však spomalilo na 15-mesačné minimum. Druhá najväčšia ekonomika na svete tak pokračuje v opačnom trende než väčšina krajín, kde sa rast cien producentov zrýchľuje. Napriek tomu bol júnový rast o niečo výraznejší, než sa čakalo. Údaje čínskeho štatistického úradu zverejnila agentúra Reuters.

Ceny čínskych priemyselných výrobcov vzrástli v júni medziročne o 6,1 %. V máji ich rast dosiahol 6,4 %. Júnové tempo rastu tak bolo najslabšie od marca minulého roka, analytici oslovení agentúrou Reuters však očakávali ešte výraznejšie spomalenie, keď počítali s rastom o 6 %.

Pod zmiernenie rastu cien producentov sa čiastočne podpísalo obnovenie pôvodne pozastavenej produkcie, stabilné dodávateľské siete v kľúčových sektoroch a kroky vlády na stabilizáciu cien komodít, uviedol štatistický úrad.

V medzimesačnom porovnaní sa ceny čínskych výrobcov v júni nemenili po tom, ako v predchádzajúcom mesiaci zaznamenali mierny rast o 0,1 %. Za prvých šesť mesiacov roka ceny čínskych producentov vzrástli o 7,7 %.