Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rast cien nemeckých priemyselných výrobcov sa prudko spomalil

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Je to prvý medzimesačný pokles od mája 2020. Hlavným dôvodom bol pokles cien elektriny a zemného plynu. Ceny elektrickej energie klesli o 16,9 % a ceny zemného plynu o 9 %.

Wiesbaden 21. novembra (TASR) - Ceny nemeckých priemyselných výrobcov pokračovali minulý mesiac v raste, tempo rastu sa však výrazne spomalilo. Navyše v medzimesačnom porovnaní zaznamenali nečakaný pokles, prvý za takmer 2,5 roka. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu tradingeconomics, ktoré zverejnili najnovšie údaje štatistického úradu Destatis.

Ceny nemeckých producentov vzrástli v októbri medziročne o 34,5 % po tom, ako v septembri aj auguste zaznamenali rekordný rast na úrovni 45,8 %. Rast bol miernejší aj v porovnaní s odhadmi analytikov, ktorí počítali so spomalením rastu cien na 41,5 %. Októbrový rast cien priemyselných výrobcov bol zároveň najslabší od júna tohto roka, v ktorom sa ceny zvýšili o 32,7 %.

Naďalej sa na raste cien producentov najviac podieľali ceny energií, práve tie však prispeli k zmierneniu tempa rastu. Zatiaľ čo v septembri sa medziročne zvýšili o 132,2 %, v októbri ich rast dosiahol 85,6 %. Bez započítania cien energií sa ceny nemeckých priemyselných výrobcov zvýšili v októbri o 13,7 %.

Nečakaný výsledok zaznamenali ceny nemeckých producentov aj na medzimesačnej báze. Po septembrovom raste o 2,3 % klesli v októbri o 4,2 %. Analytici pritom očakávali iba zmiernenie rastu na 0,9 %.

Je to prvý medzimesačný pokles od mája 2020. Hlavným dôvodom bol pokles cien elektriny a zemného plynu. Ceny elektrickej energie klesli o 16,9 % a ceny zemného plynu o 9 %.