Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rast cien nemeckých producentov dosiahol nové historické maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podobne ako v predchádzajúcich mesiacoch aj v máji sa pod výrazný rast cien producentov podpísali ceny energií. Tie sa v porovnaní s májom minulého roka zvýšili o 87,1 %.

Wiesbaden 20. júna (TASR) - Ceny nemeckých výrobcov vzrástli v máji o takmer 34 %, čo predstavuje nový rekord. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu Destatis. TASR o tom informuje na základe správy serveru RTTNews.

Ceny nemeckých producentov vzrástli v máji medziročne o 33,6 % po 33,5-percentnom raste v apríli. Tempo rastu tak bolo mierne výraznejšie, než sa očakávalo. Analytici počítali s prudkým rastom cien výrobcov aj v máji, očakávali však, že inflácia zotrvá na 33,5-percentnej úrovni.

Podobne ako v predchádzajúcich mesiacoch aj v máji sa pod výrazný rast cien producentov podpísali ceny energií. Tie sa v porovnaní s májom minulého roka zvýšili o 87,1 %. Bez započítania energetického sektora sa ceny nemeckých výrobcov zvýšili v máji medziročne o 16,5 %.

Výrazný rast zaznamenali aj ceny kapitálových tovarov. Tie vzrástli medziročne o 7,1 %, čo v tejto kategórii predstavuje najprudší rast od septembra 1975.

Na medzimesačnej báze sa ceny výrobcov zvýšili v máji o 1,6 %. Oproti vývoju v apríli sa tak tempo rastu zmiernilo, keď v apríli v porovnaní s marcom vzrástli ceny producentov o 2,8 %. Opäť bol však rast cien výraznejší, než sa čakalo. Analytici totiž počítali so spomalením tempa rastu na 1,5 %.