Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Rast cien nemeckých výrobcov sa udržal na vyše 1,5-ročnom maxime

Ilustračná snímka. Foto: AP Photo/Peter Kneffel

Ceny priemyselných výrobcov vzrástli v Nemecku v novembri medziročne o 3,3 %, rovnakým tempom ako v októbri.

Wiesbaden 19. decembra (TASR) - Ceny nemeckých priemyselných výrobcov zaznamenali v novembri rovnaký rast ako v predchádzajúcom mesiaci. To znamená, že tempo rastu udržali na najvyššej úrovni za vyše 1,5 roka. Ukázali to v stredu zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Ceny priemyselných výrobcov vzrástli v Nemecku v novembri medziročne o 3,3 %, rovnakým tempom ako v októbri. Analytici očakávali zmiernenie rastu na 3,1 %. Novembrové tempo rastu je najvyššie od apríla 2017, keď ceny nemeckých výrobcov vzrástli v rovnakom rozsahu.

Vývoj cien producentov najviac ovplyvnili ceny ropných produktov a energií. V prvom prípade sa zvýšili o 19 % a v druhom o 8,9 %. Ceny medziproduktov vzrástli o 2,4 % a ceny tovarov dlhodobej spotreby o 1,8 %. Vzrástli aj ceny kapitálových tovarov (1,5 %), ako aj spotrebného tovaru, konkrétne o 0,4 %.

V medzimesačnom porovnaní sa ceny výrobcov zvýšili o 0,1 %. Zmiernili tak tempo rastu, keď v októbri dosiahol 0,3 %. Výsledok však opäť prekonal očakávania trhov, keď ekonómovia predpokladali pokles cien o 0,1 %.