Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Rast cien realít a dlhy domácností zvyšujú riziká kanadskej ekonomiky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Napriek rastúcim rizikám je však momentálne tým hlavným dostať najviac zasiahnuté segmenty ekonomiky cez pandemickú krízu, uviedol guvernér kanadskej centrálnej banky Tiff Macklem.

Ottawa 20. mája (TASR) - Rast cien rezidenčných realít a vysoký dlh domácností zvyšujú citlivosť kanadskej ekonomiky na vonkajšie šoky, uviedla kanadská centrálna banka. Zároveň však dodala, že napriek tomu neplánuje v najbližšom čase zvýšiť úrokové sadzby.

Rozmach na trhu s bývaním a s tým spojený prudký rast objemu hypotekárnych úverov pomohli v krátkodobom horizonte podporiť ekonomický rast, zároveň však v strednodobom horizonte zvýšili riziká, uviedla kanadská centrálna banka.

Napriek rastúcim rizikám je však momentálne tým hlavným dostať najviac zasiahnuté segmenty ekonomiky cez pandemickú krízu, uviedol guvernér kanadskej centrálnej banky Tiff Macklem. Ako dodal, banka do svojich rozhodnutí v rámci menovej politiky zahrnuje aj vývoj na realitnom trhu, musí však sledovať ekonomiku ako celok, a tá v súčasnosti ešte stále potrebuje jej podporu.

S úrokovými sadzbami preto centrálna banka neplánuje v najbližšom období hýbať. Naznačila, že kľúčová úroková sadzba zostane na úrovni 0,25 % až do 2. polroka budúceho roka. V súvislosti s vývojom na realitnom trhu však Macklem povedal, že súčasný rast cien "nie je normálny" a časom pôjdu úrokové sadzby nahor.