Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast čínskeho exportu sa spomalil v apríli na takmer dvojročné minimum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vývoz a dovoz Číny ovplyvnili v apríli prísne protipandemické opatrenia, ktoré obmedzili dopyt a zastavili výrobu vo viacerých podnikoch.

Peking 9. mája (TASR) - Export Číny pokračoval v apríli v raste, tempo rastu však bolo najslabšie za takmer dva roky. Keďže dovoz stagnoval, výsledkom je ďalší obchodný prebytok, pričom ním Čína prekonala očakávania analytikov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ako v pondelok uviedla čínska colná správa, vývoz v prepočte na doláre vzrástol v apríli medziročne o 3,9 %, čo predstavuje najslabší rast od júna 2020. Na porovnanie, v marci rast dosiahol 14,7 %. Napriek tomu výsledok prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali so spomalením rastu až na 3,2 %.

Dovoz stagnoval po tom, ako v marci zaznamenal mierny pokles o 0,1 %. Aj v tomto ukazovateli výsledky prekonali očakávania analytikov, ktorí počítali s poklesom dovozu o 3 %.

V dôsledku tohto vývoja vykázala Čína v apríli obchodný prebytok 51,12 miliardy USD (48,36 miliardy eur). Výsledok prekonal údaje za marec, aj očakávania analytikov. V marci predstavoval obchodný prebytok 47,38 miliardy USD, pričom ekonómovia očakávali, že v apríli sa zvýši na 50,65 miliardy USD.

Vývoz a dovoz Číny ovplyvnili v apríli prísne protipandemické opatrenia, ktoré obmedzili dopyt a zastavili výrobu vo viacerých podnikoch. Ako však dodal ekonóm z Capital Economics Julian Evans-Pritchard, export do veľkej miery ovplyvnil aj slabý dopyt zo zahraničia, najmä z Európskej únie a USA, kde vysoká inflácia ovplyvnila reálne príjmy domácností.

(1 EUR = 1,0570 USD)