Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast čínskeho priemyslu sa v októbri spomalil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zároveň, maloobchodné tržby v októbri nečakane klesli o 0,5 %.

Peking 15. novembra (TASR) - Rast čínskeho priemyslu sa v októbri spomalil viac, ako ekonómovia očakávali. Maloobchodné tržby nečakane klesli po obnovení blokád spojených s ochorením COVID-19. To signalizuje ďalšie oslabenie druhej najväčšej svetovej ekonomiky. TASR o tom informuje na základe správ RTTNews a Reuters.

Podľa najnovších štatistík sa produkcia čínskeho priemyslu v októbri zvýšila medziročne o 5 % po náraste o 6,3 % v septembri, čo bolo najväčšie tempo za sedem mesiacov. Ekonómovia pritom očakávali, že sa tempo rastu priemyslu v októbri spomalí menej, na 5,2 %.

Zároveň, maloobchodné tržby v októbri nečakane klesli o 0,5 %. To ostro kontrastuje s ich nárastom o 2,5 % v septembri aj s odhadmi ekonómov, ktorí počítali so zvýšením tržieb v októbri o 1 %. Len miera nezamestnanosti v Číne zostala stabilná na úrovni 5,5 %.

Tieto výsledky ukazujú, že zotavovanie čínskej ekonomiky stráca na sile, keďže úrady zaviedli nové obmedzenia v niekoľkých veľkých priemyselných centrách vrátane finančného centra Šanghaj v rámci boja proti ochoreniu COVID-19. Niekoľko tovární bolo buď zatvorených, alebo fungovalo s obmedzenou kapacitou. A problémy na trhu s nehnuteľnosťami spolu s klesajúcou dôverou spôsobili, že spotrebitelia obmedzili nákupy.

Aj keď vláda v Pekingu nedávno uvoľnila niekde karantény a obmedzenia pohybu v rámci svojej prísnej politiky nulového výskytu ochorenia COVID-19, nové opatrenia po obnovení šírenia nákazy naznačujú, že úradníci sa zdráhajú úplne zrušiť túto politiku.

Práve politika nulovej tolerancie nového koronavírusu je jadrom ekonomických problémov Číny v tomto roku, pretože prísne blokády zastavili hospodársku aktivitu. To vážne zasiahlo dôveru podnikateľov. Firmy sú zdržanlivejšími pri kapitálových výdavkoch a spotrebitelia zatvárajú peňaženky.

Obnovené blokády tak pravdepodobne v blízkej dobe spôsobia ďalšie ekonomické otrasy.