Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rast čínskej ekonomiky sa spomaľuje

Centrálna banka v Číne Foto: TASR/AP

Zotavovanie druhej najväčšej svetovej ekonomiky zabrzdilo počas leta šírenie nového koronavírusu.

Peking 31. augusta (TASR) - Rast čínskej ekonomiky sa spomaľuje. Sektor služieb zaznamenal v auguste prvý pokles od začiatku pandémie a tempo expanzie výrobného sektora sa znížilo. Nové protiepidemické reštrikcie totiž spôsobili pokles dopytu v oblasti dopravy a cestovného ruchu.

Index nákupných manažérov (PMI) pre nevýrobný sektor, ktorý je kľúčovým indikátorom aktivity v sektore služieb a stavebníctve, v auguste padol na 47,5 bodu z 53,3 bodu v júli, uviedol čínsky štatistický úrad. Index sa dostal pod hranicu 50-bodov, ktorá oddeľuje kontrakciu aktivity od expanzie, prvýkrát od februára 2020, keď protiepidemické opatrenia paralyzovali ekonomiku. PMI pre výrobný sektor sa znížil na 50,1 bodu z 50,4 bodu.

Zotavovanie druhej najväčšej svetovej ekonomiky zabrzdilo počas leta šírenie nového koronavírusu. Počet nových prípadov ochorenia COVID-19 bol najvyšší za dlhé mesiace, úrady prijímali nové reštrikcie. Ďalšími negatívnymi faktormi boli vysoké ceny materiálov, spomalenie exportu, opatrenia na utlmenie rastu cien na horúcom realitnom trhu a na zníženie uhlíkových emisií.