Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Rast ekonomiky Číny sa spomalil,vláda očakáva splnenie ročného výhľadu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ekonomika Číny by mala za 3. štvrťrok vykázať medziročný rast na úrovni 5,2 %. V 2. štvrťroku vzrástla o 7,9 % a v 1. kvartáli o rekordných 18,3 %.

Peking 14. októbra (TASR) - Rast čínskej ekonomiky sa v 3. štvrťroku spomalil, čo je dôsledok kombinácie viacerých faktorov, vláda je však presvedčená, že celoročné ciele sa jej podarí splniť. Povedal to vo štvrtok čínsky premiér Li Kche-čchiang.

Ako uviedol pri otvorení Kantonského veľtrhu, zotavovanie čínskej ekonomiky je nerovnomerné, Čína má však dostatok nástrojov na to, aby súčasné výzvy dokázala riešiť. Dodal, že v 3. štvrťroku sa tempo rastu ekonomiky spomalilo, a to v dôsledku viacerých faktorov. Situáciu firiem negatívne ovplyvňujú vysoké ceny komodít, zvýšené náklady na lodnú prepravu tovarov, k čomu sa pridala energetická kríza a sporadické opätovné nástupy pandémie nového koronavírusu.

"Prijali sme však viaceré opatrenia a máme k dispozícii dostatok nástrojov na riešenie súčasných problémov," dodal Li Kche-čchiang.

Ako uviedla agentúra Reuters v ostatnom prieskume, ekonomika Číny by mala za 3. štvrťrok vykázať medziročný rast na úrovni 5,2 %. V 2. štvrťroku vzrástla o 7,9 % a v 1. kvartáli o rekordných 18,3 %.