Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Rast ekonomiky EÚ bude pre vojnu na Ukrajine slabší než očakávané 4 %

Paolo Gentiloni, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Gentiloniho únia musí reagovať rýchlo a razantne ako počas koronakrízy, čo zabezpečí zotavenie ekonomiky.

Brusel 14. marca (TASR) - Prognóza rastu ekonomiky Európskej únie (EÚ) už nie je realistická vzhľadom na vojnu na Ukrajine a sankcie proti Rusku, uviedol eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Európska komisia (EK) ešte vo februári počítala, že hrubý domáci produkt (HDP) EÚ tento rok stúpne o 4 %. Vzhľadom na aktuálny vývoj je to nepravdepodobné, povedal Gentiloni na zasadnutí ministrov financií EÚ v Bruseli.

EK ešte v minulom roku prognózovala pre rok 2022 expanziu o 4,3 %. Neskôr svoju predpoveď skresala na 4 % z dôvodu vysokej inflácie, narušenia dodávateľského reťazca a rýchleho šírenia koronavírusového variantu omikron.

Vojna na Ukrajine predstavuje ďalšie riziko ohrozujúce ekonomiku EÚ, keďže v jej dôsledku prudko zdraželi energie a komodity, čo ešte zrýchli infláciu. Okrem toho sa zvýšia verejné výdavky, keďže štáty prijímajú ľudí utekajúcich pred vojnou a snažia sa zmierňovať následky rastu cien energií, čo takisto spomalí rast ekonomiky.

Podľa Gentiloniho únia musí reagovať rýchlo a razantne ako počas koronakrízy, čo zabezpečí zotavenie ekonomiky.

Holandská ministerka financií Sigrid Kaagová uviedla, že únia bude ešte dlho pociťovať makroekonomické následky vojny, ale v krátkodobom horizonte sa nedostane do recesie.