Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast ekonomiky eurozóny sa zrýchlil v 3. kvartáli na 3,9 %

Foto: TASR/AP

Medziročný rast ekonomiky eurozóny dosiahol v 3. štvrťroku 3,9 %, zatiaľ čo predbežný odhad poukazoval na 3,7 %.

Luxemburg 7. decembra (TASR) - Ekonomika eurozóny rástla v 3. štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka výraznejšie, než uvádzal predbežný odhad. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Podľa spresnených údajov Eurostatu vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny upravený o sezónne vplyvy v 3. štvrťroku medziročne o 3,9 %. Predbežný odhad z polovice novembra poukazoval na rast na úrovni 3,7 %.

Eurostat zároveň revidoval smerom nahor aj údaje za 2. kvartál. Pôvodne informoval o raste na úrovni 14,2 %, v utorok však údaje upravil smerom nahor na 14,4 %.

V medzikvartálnom porovnaní vzrástla ekonomika eurozóny v 3. štvrťroku o 2,2 %. Eurostat tak potvrdil svoj odhad z novembra. Údaje za 2. kvartál revidoval Eurostat mierne nahor. V novembri udával za toto obdobie medzikvartálny rast na úrovni 2,1 %, teraz údaj spresnil na rast o 2,2 %.

V celej Európskej únii vzrástla ekonomika v 3. štvrťroku medzikvartálne o 2,1 %. To je rovnaké tempo rastu ako v 2. kvartáli. V medziročnom porovnaní dosiahol rast ekonomiky Európskej únie v 3. štvrťroku 4,1 % po 13,8-percentnom raste v 2. kvartáli.

V rámci členských štátov EÚ medzikvartálne najvýraznejšie rástla ekonomika Rakúska, kde rast dosiahol 3,8 %. Nasledovali Francúzsko a Portugalsko s rastom HDP na úrovni 3 % a 2,9 %.

Najslabší rast v rámci EÚ zaznamenali ekonomiky Rumunska a Slovenska, pričom dosiahol 0,4 %. V Litve ekonomika stagnovala.