Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Rast ekonomiky Poľska v nasledujúcich rokoch prekročí 5 percent

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najnovšie ekonomické ukazovatele totiž naznačujú, že v 80 až 90 % všetkých odvetví už panuje dobrá nálada.

Varšava 10. júna (TASR) - Tempo rastu poľskej ekonomiky v nasledujúcich dvoch až troch rokoch prekročí 5 %. Uviedol to vo štvrtok šéf poľského rozvojového fondu Pawel Borys.

Výkon poľskej ekonomiky sa podľa neho možno už v 3. štvrťroku 2021 vráti na úroveň pred pandémiou nového koronavírusu.

„Poľsko pravdepodobne vyrovná straty ako jedna z prvých krajín Európskej únie (EÚ), určite bude medzi prvými tromi,“ povedal Borys na fóre organizovanom ekonomickou univerzitou vo Varšave.

Najnovšie ekonomické ukazovatele totiž naznačujú, že v 80 až 90 % všetkých odvetví už panuje dobrá nálada a ich očakávania sú vysoké. Tie, ktoré boli v uplynulých mesiacoch zatvorené, čo sú najmä služby, sa môžu začať vracať k svojej bežnej prevádzke.

Borys dodal, že rýchle ekonomické oživenie je viditeľné nielen v Poľsku, ale aj vo svete. „O chvíľu budeme hovoriť o prehriatí ekonomiky, pretože sa hovorí, že súčasné oživenie by mohlo byť najsilnejšie od druhej svetovej vojny,“ poznamenal.

Pokiaľ ide o infláciu, Borys tvrdí, že v súčasnosti nie je prekážkou rozvoja hospodárstva. „Je lepšie prekonať krízu s vyššou infláciou, ako s vysokou nezamestnanosťou,“ vyhlásil.

Index spotrebiteľských cien v Poľsku sa podľa rýchleho odhadu štatistického úradu v máji 2021 medziročne zvýšili o 4,8 % a medzimesačne o 0,3 %.