Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Rast ekonomiky USA sa v 1. kvartáli zrýchlil

Na snímke stodolárová bankovka s Benjaminom Franklinom Foto: TASR/AP

Mierne tak prekonalo odhady analytikov, ktorí očakávali, že dosiahne 6,1 %.

Washington 29. apríla (TASR) - Medziročné tempo rastu americkej ekonomiky sa v 1. štvrťroku 2021 zrýchlilo na 6,4 % zo 4,3 % v predchádzajúcich troch mesiacoch. Mierne tak prekonalo odhady analytikov, ktorí očakávali, že dosiahne 6,1 %. Ukázali to predbežné údaje amerického ministerstva obchodu, podľa ktorého hospodárstvo USA v sledovanom období podporil masívny balík vládnych stimulov, a tiež zmiernenie blokád spojených s ochorením COVID-19 vďaka pokroku pri očkovaní.

Zrýchlenie hospodárskeho rastu v období január-marec odráža zvýšenie spotrebiteľských aj vládnych výdavkov, nerezidenčných aj rezidenčných fixných investícií a výdavkov štátu aj miestnych samospráv. Tie pomohli zmierniť vplyv poklesu exportu aj investícií do súkromného inventára, uviedlo ministerstvo.

Ale opätovné otvorenie podnikov a zvýšené výdavky vytlačili tiež smerom nahor aj ceny, pričom tempo rastu spotrebiteľskej inflácie v období január-marec vyskočilo na 3,5 % z 1,5 % v predchádzajúcom štvrťroku, informovalo ministerstvo.

Ministerstvo očakáva, že hospodársky rast v súčasnom 2. štvrťroku (apríl-jún) bude ešte rýchlejší a mohol by dosiahnuť až 10 % alebo viac, po uvoľnení opatrení na zastavenie šírenia pandémie. Aj analytici predpovedajú, že čoraz viac ľudí bude po mesiacoch blokád ochotných cestovať, nakupovať, stravovať sa mimo domu a obnoviť ďalšie "predpandemické" výdavkové zvyky.

Rozsiahle očkovanie, opätovné otvorenie ďalších podnikov, obrovské stimuly a zotavovanie trhu práce by mali USA pomôcť udržať stabilný rast.

Analytici odhadujú, že za celý rok 2021 ekonomika USA vzrastie takmer o 7 %, čo by znamenalo najrýchlejšie tempo od roku 1984.