Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Rast indickej ekonomiky bol v 3. kvartáli najpomalší za vyše 6 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Výrazné spomalenie tretej najväčšej ázijskej ekonomiky zvyšuje tlak na premiéra Narendra Modiho.

Bombaj 29. novembra (TASR) - Rast indickej ekonomiky sa v 3. kvartáli spomalil a bol najslabší za viac než 6 rokov.

Hrubý domáci produkt (HDP) za tri mesiace od júla do septembra medziročne stúpol o 4,5 % po zvýšení o 5 % v predchádzajúcom kvartáli, uviedla v piatok indická vláda. V rovnakom období pred rokom si ešte polepšila o 7 %. Indická ekonomika naposledy rástla pomalšie v 1. kvartáli 2013.

Toto výrazné spomalenie tretej najväčšej ázijskej ekonomiky zvyšuje tlak na premiéra Narendra Modiho. Tempo rastu je totiž podstatne pod úrovňou, ktorá je potrebná, aby sa v Indii vytvorili milióny pracovných miest každoročne potrebných pre tých, ktorí vstupujú na pracovný trh.

Modiho vláde sa nedarí opätovne naštartovať kedysi najrýchlejšie rastúcu veľkú ekonomiku. Domáci dopyt totiž klesá a nezamestnanosť vyskočila najvyššie za 40 rokov.

Indická centrálna banka tento rok znížila sadzby päťkrát po sebe, aby podporila úverovanie. Ministerka financií Nirmala Sitharamanová ohlásila reformy, ako sú napríklad uvoľnenie reštrikcií týkajúcich sa zahraničných investícií v kľúčových sektoroch, zníženie daní a spustenie privatizácie, ktorej cieľom je oživenie chradnúcich štátnych firiem. Žiadne z týchto opatrení však nezvýšilo dôveru spotrebiteľov a dopyt domácností sa prepadol.