Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v Českej republike sa v marci zrýchlil

ilustračné foto Foto: TASR

Zo štatistík ďalej vyplýva, že v marci sa najstrmšie zvýšili ceny alkoholických nápojov a tabaku, aj keď sa ich rast spomalil na 9,9 % z februárových 10,5 %.

Praha 13. apríla (TASR) – Rast inflácie v Českej republike sa v marci zrýchlil o niečo menej, ako odhadovali ekonómovia. Dosiahol však najväčšie tempo od vlaňajšieho decembra. Ukázali to v utorok údaje Českého štatistického úradu (ČSÚ).

Podľa najnovších štatistík sa medziročná miera inflácie v Česku v marci 2021 zvýšila na 2,3 % z 2,1 % vo februári. Mierne však zaostala za odhadmi ekonómov, ktorí Česku predpovedali v marci infláciu na úrovni 2,4 %.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že v marci sa najstrmšie zvýšili ceny alkoholických nápojov a tabaku, aj keď sa ich rast spomalil na 9,9 % z februárových 10,5 %. Nasledovali ceny dopravy (5,2 % oproti 1,5 % vo februári), motorových vozidiel (9,3 %) a automobilových palív a mazív (1,1 % po znížení o 9,8 % v predchádzajúcom mesiaci).

Ceny potravín a nealkoholických nápojov v Česku v marci, naopak, klesli, a to medziročne o 0,3 % po februárovom náraste o 0,6 %. Aj ceny telekomunikácií sa znížili, ale len o 0,1 % po poklese o 1,2 % mesiac predtým.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v ČR v marci zvýšili o 0,2 %, čo bolo rovnaké tempo ako v predchádzajúcom mesiaci a mierne pod odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali ich nárast o 0,3 %.