Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v Česku sa v októbri spomalil viac, ako sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dôvodom bol najmä miernejší nárast nákladov na bývanie a energie.

Praha 1O. novembra (TASR) - Medziročné tempo rastu inflácie v Českej republike sa v októbri spomalilo viac, ako ekonómovia očakávali. Dôvodom bol najmä miernejší nárast nákladov na bývanie a energie. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ).

Podľa predbežného odhadu ČSÚ sa index spotrebiteľských cien v susednej krajine v októbri 2022 zvýšil o 15,1 % po náraste o 18 % v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa inflácia v októbri spomalí menej, na 17,9 %.

K slabším, ako očakávaným výsledkom prispelo najmä spomalenie rastu nákladov na bývanie a energie na 11,1 % z 24,9 % vďaka úsporným opatreniam vlády pre domácnosti vo forme príspevku na energie. Po zavedení úsporného tarifu pri cenách elektriny a nulového poplatku za energiu z obnoviteľných zdrojov ceny elektriny v októbri klesli o 38,2 % (po zvýšení o 37,8 % v septembri).

Na druhej strane rast cien potravín a nealkoholických nápojov sa v októbri zrýchlil na 25,1 % z 21 % v septembri a ceny pohonných látok a olejov v sledovanom období stúpli o 21,7 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Česku v októbri klesli o 1,4 %. Bol to ich prvý pokles za 22 mesiacov a nasledoval po septembrovom náraste o 0,8 %.