Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v ČR sa v januári prudko spomalil

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Dosiahol najmenšie tempo za takmer tri roky.

Praha 15. februára (TASR) - Medziročný rast inflácie v Českej republike sa v januári 2024 prudko spomalil a dosiahol najmenšie tempo za takmer tri roky. Dôvodmi boli najmä oveľa slabší rast cien energií spolu s pokračujúcim poklesom cien potravín. Ukázali to vo štvrtok údaje Českého štatistického úradu (ČSÚ). TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Konkrétne, medziročná miera inflácie v Česku v januári 2024 klesla na 2,3 % zo 6,9 % v predchádzajúcom mesiaci. Zaostala aj za odhadmi trhu, ktorý očakával, že dosiahne 2,9 %.

Januárová inflácia je najnižšia od marca 2021, pričom tlak na jej pokles pochádzal najmä z prudkého spomalenia tempa rastu cien energií na 3,1 % zo 16,8 % v decembri. Zároveň sa prehĺbil pokles cien potravín a nealkoholických nápojov na 3,9 % z 0,3 %. Na druhej strane, náklady na dopravu sa zvýšili o 0,4 % po poklese o 0,2 % v decembri.

V medzimesačnom porovnaní vzrástli spotrebiteľské ceny v Česku v januári o 1,5 % po znížení o 0,4 % v decembri. Ekonómovia pritom odhadovali, že stúpnu o 2 %. K ich nárastu prispeli najmä vyššie náklady na energie, zvlášť na elektrinu.