Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v eurozóne sa v júli zrýchlil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní sa ceny tovarov a služieb v euroregióne v júli zvýšili o 0,1 %.

Luxemburg 18. augusta (TASR) - Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne sa v júli 2022 zrýchlilo na 8,9 %, čo je nový rekord. TASR o tom informuje na základe spresnených údajov európskeho štatistického úradu Eurostat, ktoré sa zhodujú s predbežným odhadom.

V júni 2022 dosiahla miera inflácie v regióne, ktorý zaviedol euro, 8,6 % a pred rokom, v júli 2022, bola na úrovni 2,2 %.

V medzimesačnom porovnaní sa ceny tovarov a služieb v euroregióne v júli zvýšili o 0,1 %.

Aj v celej Európskej únii (EÚ) sa rast spotrebiteľských cien v júli 2022 zrýchlil na 9,8 % z júnových 9,6 %, zatiaľ čo pred rokom dosiahol 2,5 %. Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny v Únii zvýšili o 0,2 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktorých údaje za júl mal Eurostat k k dispozícii, najnižšie medziročné miery harmonizovanej inflácie zaznamenali Francúzsko a Malta (v oboch 6,8 %) a Fínsko (8 %). A najvyššiu infláciu mali v Estónsku (23,2 %), Lotyšsku (21,3 %) a Litve (20,9 %).

V porovnaní s júnom medziročná miera inflácie klesla v šiestich členských štátoch bloku, v troch zostala stabilná a v 18 vzrástla.

Spomedzi jednotlivých komponentov, v júli najviac prispeli k medziročnej miere inflácie v eurozóne energetika (+4,02 percentuálneho bodu, pb), po ktorej nasledovali ceny potravín, alkoholu a tabaku (2,08 pb), služieb (+1,60 pb) a priemyselných tovarov bez energií (+1,16 pp).

Jadrová inflácia, bez nestálych cien potravín a energií, ktorú pozorne sleduje Európska centrálna banka, sa v júli zvýšila medziročne o 5,1 % (o 4,6 % v júni) a medzimesačne o 0,2 %.