Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien v eurozóne sa v máji spomalil

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Májová miera inflácie v regióne, ktorý zaviedol euro, je najnižšia od februára 2022, ale zostala výrazne nad cieľom Európskej centrálnej banky (ECB) na úrovni 2 %.

Luxemburg 1. júna (TASR) - Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v máji 2023 znížilo na 6,1 % z aprílových 7 %. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Májová miera inflácie v regióne, ktorý zaviedol euro, je najnižšia od februára 2022, ale zostala výrazne nad cieľom Európskej centrálnej banky (ECB) na úrovni 2 %. Ekonómovia však odhadovali, že klesne menej, a to na 6,3 %.

Pri pohľade na hlavné zložky inflácie v eurozóne, medziročný rast cien potravín, alkoholu a tabaku sa v máji spomalil na 12,5 % z 13,5 % v apríli, v prípade priemyselných tovarov bez energií klesol na 5,8 % (zo 6,2 % v apríli) a služieb na 5 % (z 5,2 %). Ceny v energetike sa v máji znížili o 1,7 % po náraste o 2,4 % v apríli.

Aj jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny potravín, alkoholu, tabaku a energií, sa v máji znížila, a to na 5,3 % z 5,6 % v apríli.