Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v eurozóne sa v máji zrýchlil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa analytikov májová úroveň inflácie pravdepodobne nebude jej vrcholom. Odhadujú, že koncom roka by sa inflácia mohla priblížiť k hranici 2,5 %.

Luxemburg 1. júna (TASR) - Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v máji zrýchlilo na 2 % z 1,6 % v apríli. Ukázali to v utorok predbežné údaje európskeho štatistického úradu Eurostat.

Inflácia v regióne, ktorý zaviedol euro, tak minulý mesiac prekonala roky "nepolapiteľnú" cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky (ECB), ktorou je inflácia tesne pod hranicou 2 %.

Pokiaľ ide o hlavné zložky inflácie v eurozóne, v máji sa v medziročnom porovnaní najviac zvýšili ceny energií, o 13,1 %, po náraste o 10,4 % v apríli, nasledované cenami služieb (o 1,1 % v porovnaní s 0,9 % v apríli), neenergetických priemyselných produktov (0,7 % po zvýšení o 0,4 % v apríli), zatiaľ čo rast cien potravín, alkoholu a tabaku zostal stabilný, na aprílovej úrovni 0,6 %.

Podľa analytikov však májová úroveň inflácie pravdepodobne nebude jej vrcholom. Odhadujú, že koncom roka by sa inflácia mohla priblížiť k hranici 2,5 %, pretože k cenovým tlakom prispieva aj zotavovanie sa eurozóny z dvojitej recesie vyvolanej pandémiou nového koronavírusu a nedávne zvýšenie cien komodít.