Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v eurozóne v marci zvýšili o 0,8 % po náraste o 0,6 % vo februári.

Luxemburg 17. apríla (TASR) - Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne sa v marci 2024 spomalilo na 2,4 % z 2,6 % vo februári. Stále však prekračuje cieľ Európskej centrálnej banky na úrovni 2 %. TASR o tom informuje na základe spresnených údajov európskeho štatistického úradu Eurostat, ktoré sa zhodujú s predbežným odhadom.

Pred rokom, v marci 2023, dosiahla miera inflácie v regióne, ktorý zaviedol euro, 6,9 %.

Eurostat ďalej uviedol, že v marci sa v eurozóne spomalil rast cien potravín, alkoholu a tabaku (na 2,6 % z 3,9 % vo februári) aj priemyselných tovarov bez energií (na 1,1 % z 1,6 %), zatiaľ čo ceny energií klesali miernejším tempom (-1,8 % oproti -3,7 %). Tempo rastu cien služieb zostalo pritom stabilné na úrovni 4 %.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny potravín a energií, v marci klesla na 2,9 % z februárových 3,1 %. Dosiahla tak najnižšiu hodnotu od februára 2022.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v eurozóne v marci zvýšili o 0,8 % po náraste o 0,6 % vo februári.

V celej Európskej únii (EÚ) medziročná miera inflácie v marci 2024 klesla na 2,6 % z 2,8 % vo februári a z 8,3 % vlani v marci.

Spomedzi členských štátov bloku, ktorých údaje za marec mal Eurostat k dispozícii, najnižšiu mieru inflácie vykázali Litva (0,4 %), Fínsko (0,6 %) a Dánsko (0,8 %). A naopak, najväčšie medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien zaznamenali Rumunsko (6,7 %), Chorvátsko (4,9 %), Estónsko a Rakúsko (zhodne 4,1 %). V porovnaní s februárom ročná miera inflácie klesla v 13 členských štátoch, zostala stabilná v štyroch a vzrástla v desiatich.