Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v Holandsku sa v októbri mierne spomalil

Ilustračná fotka. Foto: TASR/DPA

Prispelo k tomu najmä miernejšie zdraženie energií, pričom sa rast cien plynu spomalil na 198,7 % z 229 % v septembri a elektriny na 161,5 % zo 188,1 %.

Amsterdam 8. novembra (TASR) - Tempo rastu inflácie v Holandsku sa v októbri mierne spomalilo, prvýkrát za štyri mesiace po tom, ako v septembri dosiahlo rekord. TASR o tom informuje na základe údajov holandského štatistického úradu (CBS).

Index spotrebiteľských cien v piatej najväčšej ekonomike eurozóny vzrástol v októbri medziročne o 14,3 % po zvýšení o 14,5 % v predchádzajúcom mesiaci.

Prispelo k tomu najmä miernejšie zdraženie energií, pričom sa rast cien plynu spomalil na 198,7 % z 229 % v septembri a elektriny na 161,5 % zo 188,1 %.

Na druhej strane sa inflácia zrýchlila v prípade potravín a nealkoholických nápojov (na 13,8 % z 12,7 %), na čele s chlebom, obilninami a mliečnymi výrobkami.

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny energií, potravín, alkoholu a tabaku, dosiahla v októbri nový rekord 6 % (5,7 % v septembri).

V medzimesačnom porovnaní stúpli spotrebiteľské ceny v Holandsku v októbri o 1,1 %, najmenej za štyri mesiace, po náraste o 2,4 % v predchádzajúcom mesiaci.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v Holandsku vzrástol medziročne o 16,8 % (o 17,1 % v predchádzajúcom mesiaci).