Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v Holandsku sa v septembri zrýchlil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní stúpli spotrebiteľské ceny v Holandsku v septembri o 2,4 %, najviac za šesť mesiacov, po náraste o 2 % v auguste.

Amsterdam 6. októbra (TASR) - Rast inflácie v Holandsku sa v septembri opäť zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo od začiatku sledovania mesačných údajov v roku 1971. Prispeli k tomu najmä vysoké ceny energií. TASR o tom informuje na základe údajov holandského štatistického úradu (CBS).

Podľa štatistík sa index spotrebiteľských cien v piatej najväčšej ekonomike eurozóny v septembri zvýšil medziročne o 14,5 % po náraste o 12 % v auguste.

CBS uviedol tiež, že ceny energií v septembri vyskočili medziročne o 200 % (o 151 % v auguste). Aj náklady na bývanie strmo stúpli, o 30,2 %. Len rast cien potravín a nealkoholických nápojov sa trocha zmiernil na 12,7 % z augustových 13 %.

Jadrová inflácia bez nestálych cien energií a potravín dosiahla v auguste nový rekord 5,7 % po zvýšení o 5 % v auguste.

V medzimesačnom porovnaní stúpli spotrebiteľské ceny v Holandsku v septembri o 2,4 %, najviac za šesť mesiacov, po náraste o 2 % v auguste.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Holandska zvýšil v septembri medziročne o 17,1 % (o 13,7 % v auguste), dodal CBS.