Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v Nemecku sa v januári mierne zrýchlil

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ukázali to vo štvrtok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis.

Wiesbaden 9. februára (TASR) - Medziročný rast inflácie v Nemecku sa v januári 2023 mierne zrýchlil, keďže vplyv jednorazovej dotácie na energie v decembri sa vytratil. Ukázali to vo štvrtok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Konkrétne sa spotrebiteľské ceny v najväčšej európskej ekonomike v januári zvýšili medziročne o 8,7 % po náraste o 8,6 % v decembri. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť FactSet, však očakávali, že miera inflácie stúpne viac, na 8,9 %.

V medzimesačnom porovnaní vzrástli spotrebiteľské ceny v Nemecku v januári o 1 %, čo kontrastuje s ich poklesom o 0,8 % v decembri, keď spolková vlády poskytla jednorazovú dotáciu na účty za plyn a teplo pre všetky domácnosti a malé a stredné podniky.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, v Nemecku v januári klesol na 9,2 % z 9,6 % v decembri. Medzimesačne sa HICP zvýšil o 0,5 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že harmonizovaná inflácia vzrastie v januári medziročne o 10 % a medzimesačne o 1,2 %.