Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v Nemecku sa v máji mierne zrýchlil

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike sa v máji zvýšila prvýkrát za päť mesiacov.

Wiesbaden 12. júna (TASR) - Medziročné tempo rastu inflácie v Nemecku sa v máji 2024 mierne zrýchlilo na 2,4 % v z trojročného minima 2,2 % v predchádzajúcich dvoch mesiacoch. Ukázali to v stredu spresnené údaje spolkového štatistického úradu Destatis, ktoré sa zhodujú s predbežným odhadom. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg.

Miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike sa v máji zvýšila prvýkrát za päť mesiacov. Prispelo k tomu zrýchlenie tempa rastu cien služieb (na 3,9 % z 3,4 % v apríli) a potravín (na 0,6 % z 0,5 %), zatiaľ čo rast cien tovarov sa spomalil (na 1 % z 1,2 %) a ceny energií aj v máji klesli (-1,1 % oproti -1,2 %), napriek ukončeniu štátnej pomoci s nákladmi na energie počas nedávnej energetickej krízy a súčasnému zavedeniu vyššej ceny uhlíka začiatkom roka 2024.

Jadrová inflácia bez nestálych cien potravín a energií v máji vzrástla medziročne o 3 %, rovnako ako v apríli.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Nemecku v máji zvýšili len veľmi mierne, o 0,1 %.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, vzrástol v Nemecku v máji 2024 medziročne o 2,8 % po zvýšení o 2,4 % v apríli.

"Miera inflácie opäť mierne vzrástla, najmä v dôsledku pokračujúceho zvyšovania cien služieb," uviedla predsedníčka Spolkového štatistického úradu Ruth Brandová s tým, že ceny energií a potravín majú "tlmiaci vplyv na celkovú infláciu od začiatku roka".