Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v Nemecku v auguste opäť nabral tempo

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Podľa rýchleho odhadu Destatisu sa spotrebiteľské ceny v najväčšej ekonomike eurozóny v auguste zvýšili medziročne o 7,9 % po tom, ako sa ich rast v júli spomalil na 7,5 % z júnových 7,6 %.

Wiesbaden 30. augusta (TASR) - Medziročný rast inflácie v Nemecku v auguste opäť nabral tempo v dôsledku stúpajúcich cien energií a ďalších položiek. To zvyšuje tlak na domácnosti. Ukázali to v utorok oficiálne údaje spolkového štatistického úradu Destatis, ktoré TASR prevzala z AFP.

Podľa rýchleho odhadu Destatisu sa spotrebiteľské ceny v najväčšej ekonomike eurozóny v auguste zvýšili medziročne o 7,9 % po tom, ako sa ich rast v júli spomalil na 7,5 % z júnových 7,6 %. Aj v máji 2022 sa miera inflácie vyšplhala na 7,9 %, čo bola jej najvyššia úroveň od znovuzjednotenia Nemecka v roku 1990. Ekonómovia pritom odhadovali, že augustová inflácia stúpne na 7,8 %.

Destatis uviedol tiež, že v auguste rástli rýchlejšie ceny potravín (o 16,6 % po zvýšení o 14,8 % v júli) aj ceny služieb (o 2,2 % oproti 2 %). Rast cien energií zostal vysoký a dosiahol 35,6 % (35,7 % v predchádzajúcom mesiaci).

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien vzrástol v auguste medziročne o rekordných 8,8 % a medzimesačne o 0,4 %, čo je v súlade s prognózami.

Tieto čísla poukazujú na vplyv prebiehajúcej energetickej krízy a problémov v dodávateľských reťazcoch na financie domácností. Vláda zaviedla niektoré podporné opatrenia, ktoré majú obyvateľom pomôcť prekonať prudké zdražovanie palív vrátane lacného mesačného lístka na verejnú dopravu za 9 eur, ktorého platnosť sa má onedlho skončiť, a zníženia dane na palivá.