Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v Poľsku sa zrýchlil viac, ako naznačil predbežný odhad

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa konečných štatistík sa medziročná miera inflácie v Poľsku v apríli 2022 zvýšila na 12,4 % z 11 % v predchádzajúcom mesiaci.

Varšava 13. mája (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v Poľsku sa v apríli zrýchlil o niečo viac, ako naznačil predbežný odhad a dosiahol najväčšie tempo za vyše 25 rokov. TASR o tom informuje na základe spresnených údajov, ktoré v piatok zverejnil poľský štatistický úrad GUS.

Podľa konečných štatistík sa medziročná miera inflácie v Poľsku v apríli 2022 zvýšila na 12,4 % z 11 % v predchádzajúcom mesiaci. Dosiahla tak najvyššiu hodnotu od decembra 1997 a bola väčšia ako 12,3 % pri rýchlom odhade. Prispel k tomu prudký rast cien energií a surovín v dôsledku vojny na Ukrajine.

GUS uviedol, že v apríli sa zrýchlil rast cien potravín a nealkoholických nápojov (na 12,7 % z 9,2 % v marci) aj bývania, vody, elektriny, plynu a iných energií (na 19,5 % zo 17,7 %),

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v susednej krajine v apríli zvýšili o 2 % po náraste o 3,3 % v marci. Tento výsledok sa zhoduje s pôvodným odhadom.